Venocaps - NL
Diastop NL

ALLERGIEEN – DE DESENSIBILISATIE VAN ALLERGIEEN ( DE VACCINATIETHERAPIE OF DE SPECIFIEKE IMMUNOTHERAPIE)

04 februari 2019

De eerste mooie dagen van de lente, dat is een moment om naar uit te kijken. Maar niet voor iedereen, want voor sommigen onder ons betekent dit ook de komst van de pollen. Voor de allergische mensen is dit een seizoen van ongemakken.

Bij de klassieke behandelingen tegen allergie of hooikoorts vinden we eerst en vooral degenen die de symptomen van de allergie doen verdwijnen. Het gaat hier over een behandeling met antiallergica of antihistaminica, langs orale weg, of via een lokale toepassing onder de vorm van neussprays of oogdruppels. De cortisonepreparaten onder de vorm van een neusspray maken ook deel uit van de basisbehandelingen.

De therapeutische klasse van de ‘antileukotriënen’ kan ook overwogen worden, en meer specifiek wanneer de allergische rhinitis gepaard gaat met astma. Want de ingeademde pollen kunnen ook de longen bereiken.

Bij ernstige gevallen, kan eveneens een behandeling met orale corticosteroiden voorgeschreven worden voor korte periodes..

Naast deze symptomatische behandelingen kan ook een desensibilisatie of specifieke immunotherapie overwogen worden. Waar deze technieken vroeger onder de vorm van injecties waren en eerder vervelend, worden ze nu veel frequenter onder de vorm van sublinguale druppels toegediend..

De behandeling moet gestart worden tenminste 3 maanden voor de komst van de pollen waaraan de persoon allergisch is en moet voortgezet worden gedurende de blootstelling. De desensibilisatie duurt dus ongeveer 6 maanden en moet 3 tot 5 jaar herhaald worden.

Welke zijn de voordelen van de desensibilisatie ?

Desensibilisatie is gericht op de genezing van de allergie, daar waar de andere behandelingen slechts de symptomen verlichten. Twee andere voordelen zijn het vermelden waard : een verminderd risico op de ontwikkeling van astma als gevolg van de allergische rhinits en een verminderd risico op polysensibilisatie ( verhoging van het aantal allergenen waaraan men gevoelig is)

Aan wie desensibilisatie aanraden ?

Deze methode is aangewezen voor personen met zware symptomen en van lange duur ( 2 à 3 maanden). Onnodig desensibilisatie te overwegen als men slechts enkele dagen per jaar aan hooikoorts lijdt. Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking, zeker met de sublinguale vorm omdat deze thuis kan toegediend worden. Vroegtijdige desensibilisatie bij kinderen geeft ook meer kans op bescherming tegen het evolueren naar astma of tegen polysensibilisatie. Desensibilisatie is mogelijk voor alle types van pollen : bomen, grassen, dieren enz…

Welk is de werkwijze van desensibilisatie ?

De werkwijze bestaat er in om het lichaam geleidelijk aan gewoon te maken aan het betreffende allergeen, door toenemende dosissen van het allergeenvaccin toe te dienen, tot de efficiënte dosis bereikt is. Hierdoor zal de allergische persoon veel minder sterk reageren op de allergenen waaraan hij gevoelig is. Alle allergieën kunnen niet gedesensibiliseerd worden, maar toch maakt desensibilisatie deel uit van de zorg bij allergische ziektes.

Enkele laatste bijzonderheden

Desensibilisatie is een behandeling van lange duur, en vraagt een zeker volharding, men moet in staat zijn het therapeutisch schema correct uit te voeren en dit gedurende drie tot vijf jaar.
Desensibilisatie lokt in geen geval andere allegieën uit, integendeel, ze worden voorkomen.